11 kwietnia

Wiosenna sałatka z szynką

Sałatka to nie tylko świetny pomysł na poczęstunek dla gości,
ale i dobre urozmaicenie śniadaniowej lub kolacyjnej diety.
Ja też często przygotowuję sałatki i zabieram je ze sobą do pracy
jako drugie śniadanie - z bułeczką lub ulubionym chlebkiem
smakuje najlepiej :)
Dzisiaj propozycja warstwowej sałatki,
która nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie prezentuje się na stole.
Poniżej moja propozycja składników,
mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)


Potrzebujemy (porcja dla 3-4 osób):
  • 100 g ulubionej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 50 g żółtego sera
  • majonez
  • szczypiorek
Krok po kroku:
  1. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  2. Por kroimy w półtalarki i układamy na dnie miski.
  3. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w drobną kosteczkę) i układamy na porze.
  4. Nakładamy 2-3 łyżki majonezu i rozsmarowujemy na warstwie jajek, tak żeby wszystkie były przykryte.
  5. Szynkę kroimy w drobną kostkę i układamy na majonezie.
  6. Kukurydzę układamy na szynce.
  7. Ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na kukurydzy.
  8. Na sałatkę wykładamy 3-4 łyżki majonezu.
  9. Żółty ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach i układamy na majonezie.
  10. Szczypiorek kroimy i układamy na serze.
  11. Całość chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
  12. Smacznego! :)
Dobre rady:
  • poszczególne warstwy możemy również oprószyć solą i pieprzem - ja pominęłam doprawianie.
  • Do sałatki możemy dodać również konserwową lub świeżą paprykę, cebulę czy ananas - kombinacji jest bez liku! :)




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger