21 maja

Sajgonki

Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość!
Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania.
Za własne sajgonki zabierałam się od dawna,
wreszcie się zmotywowałam, no i są!
Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • garść grzybów mun
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Krok po kroku:
  1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki.
  2. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Kapustę pekińską szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę.
  4. Do miski dodajemy poszatkowane warzywa, makaron, grzyby, mięso mielone, pieprz i dwie-trzy łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy.
  5. Papier ryżowy (arkusze) moczymy w ciepłej wodzie, gdy całkowicie zmięknie przekładamy arkusz na deskę, układamy na papierze łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę, jak krokieta.
  6. Sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
  7. Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym.
  8. Smacznego!




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny! Daj znać co myślisz o tym przepisie :)

Copyright © Kuchnia pełna serca... , Blogger